“Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?” Erasmus Projesi’nin İkinci Ayağı Muğla' Yapıldı.

“Sanat Tarihçisi Ne İş Yapar?” Projesi Muğla’da Başarıyla Tamamlandı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Stratonikeia ile Lagina Kazı Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen “Sanat Tarihçisi Ne İş Yapar?” başlıklı Erasmus+ KA154 projesi, 14–19 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliklerle başarıyla tamamlandı. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, 2023-3-TR01-KA154-YOU-000176541 numaralı proje kapsamında, sanat tarihi alanında yeni mezun gençlerin istihdam süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara çözüm üretmek ve istihdam olanaklarını artırmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldü.
Projenin ikinci aşaması, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlikler süresince katılımcılara; müze, arşiv, restorasyon, kültürel miras projeleri, akademi ve yayıncılık gibi alanlarda sanat tarihçilerine yönelik kariyer imkânları tanıtıldı. Ayrıca, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel sektörde sanat tarihçilerinin üstlenebileceği roller örneklerle ortaya konularak gençlerin mesleki farkındalıklarının artması hedeflendi.
Proje kapsamında, uzman konuşmacılar ve sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen paneller, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla; CV hazırlama, müze küratörlüğü ve kültürel miras alanında proje geliştirme gibi başlıklarda uygulamalı eğitimler verildi. Ayrıca, Beçin ve Stratonikeia ören yerlerine yapılan alan gezileri sayesinde, katılımcılar sahada deneyim kazanma fırsatı buldular. Mentorluk oturumlarında ise, genç sanat tarihçilerin birebir danışmanlık alarak kariyer planlamalarına yön vermeleri sağlandı.
Etkinliklerin açılışı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kadir Pektaş, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Proje Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Büşra Ayaz, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Diri Apaydın ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökben Ayhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Proje karar alıcıları arasında Milas Müze Müdürü Ali Yalçın, Muğla Müze Müdür Vekili Halil Kocaman, arkeolog ve kazı başkan yardımcısı Tunç Sezgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Doç. Dr. Cenk Berkant ve Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Demircan ve Arş. Gör. Çağla Çaylı da yer aldı.
Her gün yaklaşık 55 kişinin aktif olarak katılım sağladığı etkinliklerde, 18 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilen özel oturumlara toplamda 110 kişi iştirak etti. Proje kapsamında yürütülen etkinliklerin çıktıları arasında, “Sanat Tarihçisi Ne İş Yapar?” başlıklı dijital ve/veya basılı rehber kitapçık yer almakta olup, katılımcıların süreç boyunca edindikleri kazanımlar Youthpass sertifikası ve kariyer danışmanlığı araçlarıyla belgelendi.
Sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık ve kültürel miras gibi alanlarda eğitim gören gençlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlayan bu proje, katılımcılara teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme, uzmanlarla birebir temas kurma ve mesleklerine yönelik farkındalık kazanma imkânı sundu. Tüm bu faaliyetlerin sonucunda proje, Avrupa Birliği standartlarında nitelikli bir gençlik çalışması olarak başarıyla tamamlandı.
 
 







Son Güncelleme : 05.05.2025 11:00

Son Etkinlikler